Stap 1 Goede voorbereiding is het halve werk
Veilig zonnen, begint met een goede voorbereiding van je huid. Dit is eenvoudiger dan je denkt. Onder invloed van zonlicht wordt melanine in je lichaam aangemaakt. Melanine is een pigment dat je huid bruin kleurt, maar nog veel belangrijker, melanine beschermt je huid tegen de schadelijke uv-stralen. Zie het als een huideigen zonnebrandmiddel.Je kunt de aanmaak van melanine stimuleren door voeding te eten die rijk is aan bètacaroteen. Vooral oranje gekleurde groentes, zoals worteltjes, zoete aardappel en pompoen zitten boordevol bètacaroteen. Maar ook in watermeloenen, mango’s en tomaten vind je bètacaroteen terug.
Ben je niet zo dol op deze groentes en fruitsoorten? Kies dan voor een voedingssupplement met bètacaroteen of koper. Het natuurlijke mineraal koper bevordert de normale pigmentatie in de huid.
Stap 2 Smeren, smeren en nog eens smeren
We kunnen het niet genoeg zeggen; veilig zonnen begint met smeren, smeren en nog eens smeren. Om de huid optimaal te beschermen is het goed om de zonnebrandcrème lekker dik aan te brengen. We gebruiken meestal veel te weinig. Wees dus niet te zuinig en smeer je royaal in.Vergeet ook niet om je regelmatig opnieuw in te smeren. Iedere 2 uur is echt nodig om veilig te zonnen. De beschermende werking van de zonnebrandcrème loopt namelijk terug onder invloed van de warmte.
Kies wel altijd voor een beschermingsfactor die past bij jouw huidtype. Ook als dit betekent dat je met een hogere beschermingsfactor moet smeren.
Het is een fabeltje dat je huid dan niet bruin wordt. De beschermingsfactor, ook wel SPF genoemd, heeft alleen invloed op de tijd die je in de zon kunt liggen zonder te verbranden. Met een hogere factor word je dus net zo goed bruin, maar je verbrandt minder snel.
Stap 3 Cooling down
Geef je huid na het zonnebaden extra aandacht met een hydraterende en kalmerende aftersun-crème of gel. Hiermee voorkom je een droge en trekkende huid. Door het zonnen heeft je huid namelijk veel vocht verloren. Ook van binnenuit kun je de vochtbalans van je huid herstellen door voldoende water te drinken.Veilig zonnen en antioxidanten
Je zult hier niet als eerste aan denken, maar antioxidanten helpen je om veilig te zonnen. Ze beschermen je lichaamscellen en weefsels tegen invloeden van buitenaf. Zo ook de tegen de oxidatieve schade door UV-straling.Vitamine C en Vitamine E zijn een bekende antioxidanten op dit vlak. Je vindt vitamine C en vitamine E terug in noten, groenten en fruit. Tijdens de zonnige zomermaanden kunnen voedingssupplement met vitamine C en/of vitamine E een waardevolle aanvulling zijn.
Met deze 3 stappen zon jij dit seizoen veilig. Fijne zomer!