Heerlijk gezonde BBQ-recepten


Heerlijk gezonde BBQ-recepten

BBQ’en is heerlijk, maar helaas niet altijd even verantwoord. Vette sauzen, enorme burgers en weinig groente. Dat het ook anders kan bewijzen deze BBQ-recepten.

Zalm op de BBQ

In dit gezonde recept hebben zalm en groenten de hoofdrol. Misschien gedurfd, maar je zult zien dat deze verrassingspakketjes bij velen in de smaak vallen.

Benodigdheden voor 4 personen:
- BBQ
- 8 vellen aluminiumfolie van ca 35 cm.
- 1 grote prei, 1 rode paprika, 1 grote wortel, 2 uien, 1 courgette
- 400 gram zalmfilet
- Olijfolie
- Extra: citroen, rozemarijn, knoflook.

1) Steek de barbecue aan, zodat deze op temperatuur kan komen.
2) Was de groentes en snijd deze in grove stukken. Snijd daarna de zalmfilet in blokjes.
3) Leg de vellen aluminiumfolie per twee kruislings over elkaar.
3) Verdeel de zalmfilet samen met de groentes over de 4 stukken aluminiumfolie. Druppel er wat van de olijfolie over. Voeg eventueel voor extra smaak nog een schijfje citroen en kruiden zoals rozemarijn of knoflook.
4) Vouw de pakketjes dicht en plaats deze op de barbecue.
5) Na zo’n 12-15 minuten zijn de zalmpakketjes gaar. Serveer deze met een gepofte zoete aardappel en een frisse salade.

Tip!
In dit recept kun je de zalm vervangen door witvis of garnalen. Is jouw BBQ niet compleet zonder vlees? Vervang de zalm door magere vleessoorten zoals biefstuk, varkenshaas of kipfilet.

2 x Slanke BBQ sausjes

Bij een BBQ mogen de sausjes niet ontbreken. Deze sausjes zijn vriendelijk voor de lijn en echt in een handomdraai gemaakt. Dit zijn mijn twee persoonlijke favorieten.

Frisse knoflook-dille saus
Een heerlijk licht sausje met als basis 300 gram magere kwark, fijngesneden dille en 2 tenen knoflook (geperst). Roer alles goed door elkaar en maak het af met wat peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast. Ook heerlijk als dipsausje met stukjes komkommer en wortel.

Pittige sambasaus
Ook hier is de basis 300 gram magere kwark. Roer door de kwark een flinke eetlepel ketchup, een theelepel paprikapoeder en een theelepel sambal. Je kunt hier eventueel nog chilivlokken doorroeren voor extra pit.

Fruitig toetje

Wist je dat veel fruitsoorten ook geschikt zijn om te grillen? Voor dit toetje is gekozen voor perziken, maar ook watermeloen, vijgen, ananas en zelfs banaan en aardbeien kunnen op de BBQ.

Gegrilde perzik met hangop (4 personen)
Kies 4 niet te rijpe perziken. Halveer deze en verwijder de pit. Gril de perziken aan beide kanten zo’n vijf tot zes minuten. Serveer met een lepel hangop en fijngehakte pistachenootjes.

Tip!
Kies bij de zachtere fruitsoorten wel voor een aluminiumbakje om ze in te garen. Zo voorkom je dat het fruit door het rooster valt.