8 Tips bij pollen in de lucht

Het is weer lente; een seizoen waar veel mensen naar hebben uitgekeken. Het is langer licht, de zon geeft meer warmte af en veel bloemen en planten gaan bloeien. Dat laatste is voor mensen met hooikoorts eerder een nadeel dan een voordeel. Maar wat is hooikoorts precies? En (hoe) kunnen de klachten verminderd worden?
| 21 maart 2024
Pollen van de wilgenboom

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een verzamelnaam voor verschillende symptomen. Deze symptomen ontstaan door een allergie voor bepaalde stoffen, zoals pollen en stuifmeel. Door de allergische reactie op deze stoffen maakt het lichaam histamine aan. Dit is een biogene amine; deze stof komt van nature voor in het menselijk lichaam en in onze voeding.

Zo komt histamine voor in diverse zuivelproducten, tomaten, zuurkool, paddenstoelen, vanille, kaneel en alcoholische dranken. Deze hebben verschillende functies met betrekking tot de werking van het hart, de spijsvertering, de bloedsomloop en ademhaling.

Wanneer er te veel histamine in het bloed aanwezig is, kan dit leiden tot ongemakken. De ongemakken die passen bij hooikoorts zijn: niezen, tranende en jeukende ogen, een verstopte- of juist een loopneus, jeuk, hoofdpijn en benauwdheid.

Hoelang duurt het pollenseizoen?

De ongemakken bij een pollenallergie kunnen worden veroorzaakt door verschillende bloemen, struiken en planten. Deze hebben allemaal verschillende bloeiperioden, waarin stuifmeel vrijkomt. De hazelaar, wilg en berk bloeien al in het begin van het jaar. Gras, kruiden en onkruid kunnen tot de winter bloeien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beslaat het pollenseizoen een groot deel van het jaar en niet alleen het voorjaar.

Allergische reacties

Bij een allergie is er vaak sprake van kruisreactiviteit, zo ook bij hooikoorts. Dit betekent dat het lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. De structuur van de stof die de allergische reactie veroorzaakt lijkt op de structuur van een stof in een bepaald voedingsmiddel.

Het immuunsysteem onderscheidt deze structuren niet goed van elkaar, waardoor ook een allergische reactie op dit voedingsmiddel ontstaat. Mensen met een allergie voor graspollen kunnen bijvoorbeeld allergische reacties krijgen op meloen, sinaasappel, tomaat, pinda en tarwe.

Tips voor verlichting

Hieronder staan enkele tips beschreven die jouw hooikoorts wellicht kunnen verlichten.

1. Woon je niet ver van het strand? Maak dan geregeld een strandwandeling. Aan de kust zijn de minste pollen te vinden. Dit is dan ook een perfecte plek voor een vakantie als je last van hooikoorts hebt.

2. Zorg voor een pollenvrij huis. Stuifmeel komt gemakkelijk binnen. Door regelmatig te stofzuigen zullen er minder pollen zijn. Er zijn speciale allergie-filters te koop voor stofzuigers. Een zogeheten HEPA-filter kan ervoor zorgen dat zelfs de allerkleinste stofdeeltjes en pollen worden tegengehouden. Er is dan geen sprake meer van leklucht.

3. Hang de was niet buiten te drogen. Pollen gaan hier makkelijk in zitten.

4. Het smeren van vaseline om en rond de neus kan verlichting geven. Het stuifmeel blijft hieraan plakken en zal daardoor minder snel in de neus terecht komen.

5. Last van jeukende ogen? Gebruik dan een washandje om de ogen schoon te houden. Dit zorgt voor verkoeling.

6. Let op wat je eet. Verschillende voedingsmiddelen kunnen de ongemakken verergeren. Wil je precies weten welke voedingsmiddelen dit voor jou zijn? Ga dan naar een diëtist.

7. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zo draagt vitamine C bij aan de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem.

8. Draag een zonnebril. Deze kan bescherming bieden tegen pollen die komen aanwaaien.

Wist je dat...

...klimaatverandering de ongemakken bij hooikoorts kan verergeren? Dit komt door de zachte winters waardoor het pollenseizoen langer duurt. Soms zelfs van februari tot november!